Harmonicadag bij de Spitkeet 2017

5e Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema 2017.

Kom je s’ morgens van bed en het eerste wat je doet is kijken wat voor weer word, en dan schrik je. Zware buien komen vanaf de Noordzee het land in. En ja hoor half tien daar plenst het heen, een bui tot ongeveer half twaalf waaruit 10mm. water valt gaat over het terrein maar daarna was het weer geweldig. We hadden de muzikanten vanaf 11 uur uitgenodigd maar 10 uur waren de eersten aanwezig en dat liep door tot ongeveer 60 muzikanten wat voor ons een prachtig aantal was.


Met nog ongeveer 300 bezoekers was het gezellig druk op het museum terrein. Voor de schaapskooi zat vanaf half twaalf een groep muzikanten waar die er niet weer weg zijn geweest en de hele dag door hebben gespeeld zo nu en dan werd er wel even gepauzeerd zodat ook anderen een kans kregen om te spelen. Vooral het nederlands talig repertoire werd door het publiek gewaardeerd en er werd veel gezongen.


Erg mooi was het dat de trek(zak)harmonica goed vertegenwoordigd was, om een beetje de verdeling weer te geven waren er ongeveer 5 accordeonspelers, 15 Steirische harmonikas en de overige +/- 40 waren trekzak spelers. Op de harmonicadag in Surhuisterveen zien we ze bijna niet en daar was het wel om en mee begonnen vandaar dat het goed is om ze nu wel te zien en te horen. De muzikanten kwamen dit jaar ook weer overal vandaan. Ik heb gehoord de plaatsen Zaandam, Raalte, Almelo, Joure etcetera. Dit is voor mij als organisator goed om te horen dat het door het hele land bekend word.


De locatie van de Spitkeet is natuurlijk een plaatje om te gaan spelen wat een prachtig openlucht museum wat gerund word door vrijwilligers, petje af dames en heren. Als organisator wil ik dan ook een ieder bedanken die hieraan heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken. Zelf speel ik Steirische harmonika in de speelgroep van Dieter Holmersma en we hebben met een aantal uit deze groep ons ook laten horen.


Op zo’n dag gebeuren natuurlijk altijd vreemde dingen. We zagen op een gegeven moment een man lopen van middelbare leeftijd in een wat vreemde korte broek. Komt op een gegeven moment deze man naar ons toe en vraagt “who is the organizer of this event”. Blijkt het een Engelsman te zijn die namens of voor de culturele hoofdstad Leeuwarden 2018 op zoek is naar streekmuziek en deze man vroeg of we met onze “Dieter Holmersma” groep tijdens dit gebeuren ergens op wilden treden.


We zullen dit in beraad nemen en er komt vast een vervolg op. Zo zie je dat er op zo’n dag altijd weer onverwachte dingen gebeuren. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en we gaan volgend jaar 7 juli het zesde “Harmonikafestijn” bij de Spitkeet houden. Eerst op vakantie en dan weer bezig met de Harmonikadag op 3 februari in Surhuisterveen.

Namens de Loekpoedels,

Astrid Kolp

Pieter van der Veen, mail: veen-139@hotmail.nl

www.loekpoedels.nl