Harmonicadag bij de Spitkeet 2019

10e Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema 2021

Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema.

“Wat een weer deze dag” beginnen we altijd mee maar dat is toch ieder jaar anders. Dit jaar hadden we niet te klagen, prachtig weer om de eerste harmonicadag dit jaar te gaan organiseren. Een stuk minder last van het Corona beest dan vorig jaar en dat was best te doen. Hoe ziet zo’n dag er uit als organisrende. Het word gaandeweg wel wat relaxter, half acht sta je op en ontbijt wat. Hierna begint de voorbereiding, alhoewel vrijdag hebben we de stoelen zonder leuning al op zijn plek gezet, dan is het kwart over acht richting de Spitkeet en daar Anja van der Veen opgepikt. We rijden door naar Leeuwarden en gaan om 9.20 uur voor radio en tv de harmonicadag promoten in het programma Ut en Thus, waarvoor mijn dank aan Omrop Fryslan.


Dan is het snel weer terug naar Harkema om de spullen verder klaar te zetten. Het is inmiddels 10 uur geweest en de eerste muzikanten zijn al binnen, we beginnen 11 uur ik bedoel maar. Deze mensen waren vrijdagavond al gearriveerd met hun campers. En voor onze begrippen word het druk, het loopt maar door. 75 muzikanten van heinde en ver ze kwamen uit het hele land, alleen de provincie Zeeland heb ik niet gehoord. Hier nog eens 160 bezoekers bij maakt het feest compleet en ja een feest was het er werd zelfs gedanst en vooral meegezongen. Deze dagen gaan dan ook als een sneltrein voorbij, je denkt dat je zelf ook nog wel een deuntje mee kan spelen maar door de adrenaline en de drukte lukt dat totaal niet. Mijn vingers stonden als stijve harken aan mijn handen.


De Spitkeet heeft een heel nieuw stuk aangebouwd, de toiletten en keuken zijn vernieuwd en alles is opgeknapt. Met het mooie nieuwe grote terras konden het publiek en de spelers ruim zitten en zelfs dansen. Ook voor de Spitkeet de eerste dag met een evenement dit jaar en dat was even spannend hoe het zou gaan. Vrijdagmiddag een appje, Pieter er zijn hier al muzikanten in 3 campers wat doen we hier mee? Lekker op het parkeerterrein laten staan en dan zijn ze zaterdagmorgen vast eerst.Opvallend dit jaar dat de spelers bijna uit het hele land kwamen. Dit is voor mij als organisator goed om te horen dat het door het hele land bekend word. De locatie van de Spitkeet is natuurlijk een plaatje om te gaan spelen wat een prachtig openlucht museum wat gerund word door vrijwilligers, petje af dames en heren. Als organisator wil ik dan ook een ieder bedanken die hieraan heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en we gaan volgend jaar in juli het elfde“Harmonikafestijn” bij de Spitkeet houden. Eerst op vakantie en dan hopelijk nog een weekje seminar in september in Galtur in Oostenrijk met Dieter Holmersma en dan weer bezig met de Harmonikadag in Surhuisterveen, hier hebben we dit jaar een extra editie. Op zaterdag 30 oktober is hier een harmonicadag voor alle balginstrumenten, trekzak, Steirische harmonica, acoordeon, mondharmonica enz. Ook hier is geen plaats voor drumstellen e.d. Deze dag is het vrij spelen in de bijzalen en is er een open podium onder leiding van Geert Jan Douma in de grote zaal. Ik hoop dat de opkomst dan even goot is als bij de Spitkeet dan word het weer een prachtige dag.
Namens de Loekpoedels,

Pieter van der Veen

mail: veen-139@hotmail.nl

www.loekpoedels.nl