Harmonicadag bij de Spitkeet 2018

6e Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema 2018.

Wat een weer deze dag. We hadden de muzikanten vanaf 11 uur uitgenodigd maar 10 uur waren de eersten aanwezig en dat liep door tot ongeveer 60 muzikanten wat voor ons weer net als vorig jaar een prachtig aantal was. Met nog ongeveer 300 bezoekers, hierbij komen nog eens 165 wandelaars van de Swaddekuier, de BSA club Nederland met 70 man (deze kwamen wel voor de muziek) en nog een aantal museum gasten was het met totaal deze dag ongeveer 550 personen gezellig druk op het museum terrein. Voor de schaapskooi zat vanaf elf uur een groep muzikanten die er niet weer weg zijn geweest en de hele dag door hebben gespeeld zo nu en dan werd er wel even gepauzeerd zodat ook anderen een kans kregen om te spelen.


Vooral het Nederlands talig repertoire werd door het publiek gewaardeerd en er werd veel gezongen. Erg mooi was het dat de trek(zak)harmonica weer goed vertegenwoordigd was, om een beetje de verdeling weer te geven waren er ongeveer 5 accordeonspelers, 10 Steirische harmonikas en de overige +/- 45 waren trekzak spelers. Op de harmonicadag in Surhuisterveen zien we ze bijna niet en daar was het wel om en mee begonnen vandaar dat het goed is om ze nu wel te zien en te horen. De muzikanten kwamen dit jaar ook weer overal vandaan, Almelo, Wezep enz.


Dit is voor mij als organisator goed om te horen dat het door het hele land bekend word. De locatie van de Spitkeet is natuurlijk een plaatje om te gaan spelen wat een prachtig openlucht museum wat gerund word door vrijwilligers, petje af dames en heren. Als organisator wil ik dan ook een ieder bedanken die hieraan heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken. Zelf speel ik Steirische Harmonika in de speelgroep Segno onder leiding van Dieter Holmersma en we hebben met een aantal uit deze groep ons ook laten horen.


Op zo’n dag gebeuren natuurlijk altijd vreemde dingen. Was het vorig jaar een man van middelbare leeftijd in een wat vreemde korte broek, was er nu een man uit Australie die het maar wat mooi vond en hiervoor iedereen bedankte. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en we gaan volgend jaar 6 juli het zevende “Harmonikafestijn” bij de Spitkeet houden.


Eerst op vakantie en dan nog een weekje seminar in september in Galtur in Oostenrijk met Dieter Holmersma en dan weer bezig met de Harmonikadag op 2 februari in Surhuisterveen.
Namens de Loekpoedels,

Pieter van der Veen, mail: veen-139@hotmail.nl

www.loekpoedels.nl