Harmonicadag bij de Spitkeet 2019

7e Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema 2019.

Wat een weer deze dag” beginnen we altijd mee maar dat is toch ieder jaar anders. De dag begon redelijk maar rond half twaalf begon het te sputteren wat door ging tot een echte bui tot half drie. De dag begon al vroeg, ik had een uitnodiging van Omrop Fryslan om op radio en TV deze gebeurtenis aan te kondigen.


Dus 8.45 uur naar Leeuwarden om rond 9.45 uur live in de uitzending uit te leggen wat de bedoeling is bij de Spitkeet. Samen met Renze Smid hebben we nog even laten horen wat het verschil is tussen een trekharmonika en een steirische harmonika en na 10 minuten uitzending snel naar Harkema. We hadden de muzikanten vanaf 11 uur uitgenodigd maar 10.30 uur waren de eersten aanwezig en dat liep door tot 56 muzikanten wat voor ons weer net als vorig jaar een prachtig aantal was. Met nog ongeveer 260 bezoekers, was het ondanks de regen gezellig druk op het museum terrein. Voor de schaapskooi zat vanaf elf uur een groep muzikanten die er niet weer weg zijn geweest en de hele dag door hebben gespeeld zo nu en dan werd er wel even gepauzeerd zodat ook anderen een kans kregen om te spelen. Vooral het Nederlandstalig repertoire werd door het publiek gewaardeerd en er werd veel gezongen.

Maar dan is er soms ook droevig nieuws en dat is dat een graag geziene en vooral gehoorde gast overleden is. Wietse Pathuis is dit voorjaar op nog veel te jonge leeftijd overleden. Hij was al jaren een vaste gast bij ons op de harmonikadag in Surhuisterveen en ook in Harkema was hij een vaste verschijning. Maar ook op veel andere plekken kwam ik Wietse tegen en het was altijd even tijd voor een praatje en even wat domme grapjes.

RIP Wietse.


(Wietse Pathuis in Surhuisterveen)


In de Schaapskooi zaten Dieter Holmersma, Lucie Wolf en nog een aantal steier spelers de mensen te vermaken. Dit werd door het publiek zeer gewaardeerd, er was zelfs publiek uit Wierden, terwijl er met de Oostenrijkse muziek niet meegezongen kon worden. Erg mooi was het dat de trek(zak)harmonica weer goed vertegenwoordigd was, om een beetje de verdeling weer te geven waren er ongeveer 7 accordeonspelers, 15 Steirische harmonikas en de overige +/- 34 waren trekzak spelers.


Op de harmonicadag in Surhuisterveen zien we ze bijna niet en daar was het wel om en mee begonnen vandaar dat het goed is om ze nu wel te zien en te horen. De muzikanten kwamen dit jaar ook weer overal vandaan, Almelo, Wezep enz.


Dit is voor mij als organisator goed om te horen dat het door het hele land bekend word. De locatie van de Spitkeet is natuurlijk een plaatje om te gaan spelen wat een prachtig openlucht museum wat gerund word door vrijwilligers, petje af dames en heren.


Als organisator wil ik dan ook een ieder bedanken die hieraan heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken. Zelf speel ik Steirische Harmonika in de speelgroep Segno onder leiding van Dieter Holmersma en we hebben met een aantal uit deze groep ons ook laten horen. Op zo’n dag gebeuren natuurlijk altijd vreemde dingen. Dit jaar dus het tv en radio debuut. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en we gaan volgend jaar 4 juli 2020 het achtste “Harmonikafestijn” bij de Spitkeet houden. Eerst op vakantie en dan nog een weekje seminar in september in Galtur in Oostenrijk met Dieter Holmersma en dan weer bezig met de Harmonikadag op 8 februari 2020 in Surhuisterveen


Namens de Loekpoedels,

Pieter van der Veen, mail: veen-139@hotmail.nl

www.loekpoedels.nl