Agenda Harmonicadagen

  • 8e Harmonicafestijn bij de Spitkeet te Harkema

  • Harmonicamuziek in en om openluchtmuseum de Spitkeet te Harkema, hoeveel mooier kun je het krijgen. Het instrument, in de omgeving beter bekend als de trekzak, is iets wat vroeger veel in de armere streken werd gebruikt bij bruiloften en feesten, maar ook werd er veel door de mensen thuis op gespeeld. De Loekpoedels, bekend van het harmonicafestijn en de Ierse avond in de Lantearne te Surhuisterveen, organiseren op 4 juli 2020 in samenwerking met de Spitkeet voor de achtste keer een open harmonicadag. Deze dag is bedoeld voor harmonica (trekzak), Steirische harmonica en accordeons. Op het terrein en in het museum kan men muziek maken zoveel als men wil. Bij dit gebeuren is er geen open podium maar is het alleen vrij spelen. Het is de bedoeling om van 11.00 uur ‘s morgens tot +/-17.00 uur in de namiddag het museum open te stellen voor deze happening. Mensen met een instrument hebben vrij entree en komt men luisteren dan betaald men de normale entree voor het museum.

  • Adres de Spitkeet:
  • De Dunen 3
  • 9281 KT Harkema
  • www.despitkeet.nl
  • Pieter van der Veen
  • veen-139@hotmail.nl
  • Tel. 0512-352004

“De Loekpoedels”, best een beetje rare naam....

DERTIENDE HARMONICADAG van de Friese 'LOEKPOEDELS'

Weer in gebouw de Lantearne in Surhuisterveen


“De Loekpoedels”, best een beetje rare naam maar hij is door de oprichters bedacht tijdens een lesavond van een harmonicacursus. Het is een samenvoeging van 'loek' en 'poedel', Friese woorden die trek en zak betekenen. Waarom ze meer spreken over hun trekzak dan over hun trekharmonica is dan ook verklaarbaar.

Het kan vriezen en het kan dooien op zaterdag 8 februari 2020 maar de 13e editie van hun succesvolle jaarlijkse trekzakdag gaat altijd door. Ze hopen natuurlijk op redelijk weer zodat een groot aantal bezoekers en spelers (w.o. ook accordeonisten welkom zijn) de dag opnieuw vanuit alle windstreken zullen meevieren.

Ruimte voor de workshops

Het is vanzelfsprekend dat er 's middags - het grote succes van voorgaande jaren – weer workshops worden gegeven. Dat grote succes is ook te danken aan met name Dieter Holmersma uit Leek die er elk jaar iets bijzonders van maken waardoor het onvergetelijk wordt.. De Steier spelers krijgen les van Dieter en assistente Renate, befaamd om zijn talentvol spel op de Steier en zijn bijzondere manier van lesgeven. Hij heeft een Steirische harmonicaworkshop voor beginners en een voor gevorderde spelers.


De trekharmonicaspelers hadden de vorige keer Folina Boonstra als docent en dat is prima bevallen. Folina Boonstra gaat deze keer weer een workshop verzorgen voor de trekzak. Haar workshop van vorig jaar is zo goed bevallen bij de cursisten zodat ik Folina weer heb gevraagd, en het komt goed zegt ze.De workshops zijn van ca. 14.30 tot 17.45 uur. Kosten € 25,00 per persoon, resp. 10 tot 15 personen per workshop. Zoals altijd, zijn er meer aanmeldingen, dan komen er meer docenten.

Wie wil, kan zich opgeven voor een broodmaaltijd na afloop.

Om 19.00 uur presenteren de spelers van de workshops hun resultaten op grote podium.

Om 19.30 uur begint het feestelijke grandioze jubileumprogramma op dit podium.

* Geef u tijdig op voor een optreden in de Grote zaal waar we een mooi programma voor samenstellen uit de aanmeldingen die we gekregen hebben. Net als voorgaande jaren zullen er veel spelers te horen zijn op trek(zak)(harmonica), Steirische harmonica en accordeon.

* Vrij spelen voor alle harmonica- en accordeonspelers in de bijzalen, hal en de blauwe zaal. Ruimte genoeg voor iedere stijl en ieders repertoire en overal muziekliefhebbers om te luisteren en/of eventueel mee te zingen.

We weten nu al dat we alle aanwezigen een fantastische muziekavond kunnen bieden.

De toegang is gratis, iedereen van harte welkom.

Organisatie: Harmonicaclub De Loekpoedels in gebouw De Lantearne, Surhuisterveen. Opgeven en inlichtingen bij Pieter van der Veen, tel. 0512-352004 (veen-139@hotmail.nl). Zie ook agenda.De toegang voor publiek is gratis.

Het adres is:
Gebouw De Lantearne
Jan Binneslaan 49
9231 CA Surhuisterveen
Opgave bij:
Pieter van der Veen 0512-352004 (veen-139@hotmail.nl)


Of via de mail vermeld op deze site.