Verslag Harmonicadag 2019


Muzikaal gezien was het, ook gezien de optredens in het avondprogramma, voor de harmonicamuziek een prima geslaagde dag. Het leuke aan deze dag is dat de entree voor het publiek over de gehele dag gratis is. Maar het publiek was dit jaar niks, in totaal zo’n 45 mensen die dit jaar aanwezig waren. En dan slaat de twijfel toe is dit nog wel voor herhaling vatbaar. Het komt er op neer dat het geld gaat kosten en dat kan de bedoeling niet zijn. En om sponsors te vinden valt niet mee.

Dit jaar waren er 10 trekzakworkshoppers terwijl er 15 zich opgegeven hadden, 3 zeggen af en 2 blijven zo weg. En dat terwijl hier de inkomsten voor mij uit moeten komen. Maar de griep en het weer zal parten hebben gespeeld, het blijft toch jammer. Vooral in deze streek waar veel trekzak word gespeeld. Er word vaak als excuus aangedragen dat de Steiriche harmonica te veel aanwezig is maar dit heeft met de workshops totaal niks te maken en voor het avondprogramma waren er misschien een stuk of 8 Steirische spelers. Ik geef het al een jaar van te voren aan dat er workshops zijn zodat men er rekening mee kan houden..

Maar de workshops gingen wel door met toch nog 10 spelers met dit keer Folina Boonstra aan het roer en volgens de geluiden heeft dit prima voldaan. En met 7 spelers, dit waren ook 2 minder dan vorig jaar, bij Dieter Holmersma met zijn assistente Renate van Laar, Dieter is ook bij ons een vaste kracht en zijn ideeën bemoeit hij zich ook met de organisatie. S’ Middags was er weinig publiek naar de workshops gekomen. Een gegeven is dat de entree gratis is en dus toegankelijk voor iedereen.


Folina Boonstra

Folina heeft de groep van 10 spelers deze middag, van half 3 tot half 6 bezig gehouden met gevarieerde muziekstukken en vooral het zingen en spelen ging prima. De reacties waren waren zeer lovend over deze workshop. Nou hier doe je het voor. Dieter met zijn charmante assistente Renate heeft de 7 aanwezige “Steier” spelers les gegeven in het meer theoretische gedeelte van de muziek.


Dieter Holmersma

Deze cursisten kwamen uit de regio maar ook uit Groningen. Ook van deze workshop werd weer veel opgestoken door de aanwezige muzikanten. Door deze manier van lesgeven kun je merken dat Dieter echt weet wat hij doet en dat hij een echte Steiermuzikant is. Voor les op de Steirische harmonica kan men zowel privé of in groepsverband les krijgen bij Dieter, voor info zie op de site van Dieter. In de hierop volgende pauze tussen de workshops en het avondprogramma kon iedereen worden voorzien van diverse belegde broodjes, soep e.d. Dit werd verzorgd door het personeel van zalencentrum de Lantearne en hierbij wil ik dan ook graag de mensen van het zalencentrum bedanken voor het beschikbaar stellen van de zalen en natuurlijk voor de goede zorgen. Verder hadden we dit jaar het Durk Pultrum Fonds als financiele sponsor. Ook vishandel Rauwerda willen we niet vergeten te bedanken voor de aangeboden vis die tijdens het avondprogramma werd geserveerd. Voor deze avond hadden we Geert Jan Douma met zijn geluidsinstallatie uitgenodigd. Het geluid was prima verzorgd daarnaast praatte Geert Jan ook de optredens aan elkaar waardoor een ieder voorgesteld werd aan het publiek. Prima gedaan Geert Jan, bedankt en tot volgend jaar.


Hiltsje Blumers en Feikje de Boer

Daar er maar 3 trekzakspelers waren, waren er in het avond programma ook minder spelers voor het open podium maar het waren zeker niet de minste, Hiltsje Blumers, Feikje de Boer en Wietse Pathuis ging het doen voor de trekzak. Dat er zo weinig trekzakspelers waren is echt jammer hier is de Harmonicadag toch echt mee begonnen. Dus voor volgend jaar trekzakspelers kom ook en neem dat “ding” mee en speel.
Dit jaar was er een 3 tal accordeonisten, wij waren er blij mee heel blij zelfs. John Smit beet de spits af op accordeon gevolgd door Pieter Oostenbrug en natuurlijk Peter en Tiety uit Leek. De steiergroep Segno uit Leek e.o. olv. van Dieter Holmersma en met toevoeging van Lucie Wolf, Renate van Laar zorgden voor een optreden op Steirische Harmonica net als Tim met zijn vader Wim, Jens als soloartiest en natuurlijk mag ik Lucie Wolf niet vergeten, helemaal uit Wezep heeft zij de tocht naar het Noorden gemaakt om ook hier weer een prima optreden te geven. Rond de klok van 23.00 uur ging een ieder voldaan naar huis na weer een mooie dag muziek maken.


Voor het volgende harmonica evenement gaan we naar de Spitkeet te Harkema op 6 juli 2019, hier hopen we op een zelfde aantal spelers als vorig jaar.

En dan op 8 februari 2020 gaan we voor dertiende de keer de harmonicadag doen en we gaan kijken of we weer iets speciaals kunnen gaan doen.

Graag willen wij een ieder bedanken die deze avond mede mogelijk hebben gemaakt:


Docenten:
- Folina Boonstra
- Dieter Holmersma en Renate van Laar
- Geert Jan Douma (geluid)

De sponsors:
Zalencentrum de Lantearne
Vishandel Rauwerda                                                   
het Durk Pultrum Fonds


En verder iedereen die meegeholpen heeft.

Pieter van der Veen